Saturday, May 25, 2013

Cadangan BN Sebagai Parti Tunggal : UMNO Sudah Sampai Di Jalan Mati

Saya membaca kenyataan Timbalan Presiden UMNO hari ini yang dilaporkan menyambut baik cadangan untuk menjadikan Barisan Nasional (BN) sebagai parti tunggal. Menurutnya cadangan ini adalah rasional dan perlu dikaji secara mendalam untuk kesinambungan sokongan rakyat pada masa depan. Menurut laporan, kenyataan ini dikeluarkan oleh beliau sewaktu berada Phuket dalam satu lawatan kerja di sana.

Pada saya, ini menandakan bahawa UMNO sendiri mula sedar perjuangan berasaskan bangsa sudah tidak relevan lagi di Malaysia. Sekalipun UMNO menang di kebanyakan kerusi yang ditandingi, tetapi kemerosotan Barisan Nasional di parlimen membuktikan bahawa UMNO hanya disokong oleh orang-orang Melayu yang berada di luar bandar. Golongan inilah yang masih termakan umpan UMNO sehingga tertelan dengan mata kail. 

PAS sejak dahulu lagi sering menegaskan, perjuangan berasaskan bangsa tidak akan ke mana. Akan sampai di satu jalan mati, UMNO akan terpaksa berpatah balik semula ke belakang. Di dalam syurga dan neraka kelak, penghuninya tidak ditentukan atas nama bangsa. Rasulullah SAW di dalam bulan Rajab ini diisrakkan oleh Allah SWT ke langit dan baginda telah diperlihatkan syurga dan neraka. Carilah di dalam hadis berkenaan kisah ini, tersuakah kita dengan kalimah bangsa sebagai faktor penghuni syurga atau neraka? Sedikitpun tidak, tetapi UMNO berkokok membela Melayu bagaikan itulah segala-galanya bagi UMNO tanpa menyedari bahawa tempikan seperti itulah yang menjadi punca pemecah belah masyarakat.

Saya bukan anti Melayu, tetapi saya anti perjuangan hipokrit UMNO yang banyak menipu dalam segala hal. Dalam nampak bersungguh membela Melayu, Melayu Kelantan ditindas lebih dua dekad hanya kerana memilih PAS di dalam pilihanraya. Royalti dinafikan, projek lebuhraya dicabut, peruntukan perumahan entah kemana dan banyak lagi senarai kezaliman UMNO kepada Melayu Kelantan. Sebab itu jika UMNO menjerit bela Melayu, pada saya itu maknanya UMNO sedang berbohong. Jika dikatakan UMNO bela Islam, itu juga satu pembohongan. Betapa banyak karat jahiliyyah yang UMNO tinggalkan di Kelantan terpaksa dibersihkan oleh PAS apabila mengambil alih pentadbiran pada tahun 1990? Adakah itu bukti UMNO bela Islam. Begitu juga dengan demokrasi, pun dinafikan oleh UMNO. Ketelusan di dalam pilihanraya, kebebasan bersuara dan akses kepada media yang sepatutnya menjadi inti utama kepada demokrasi pun tidak wujud di Malaysia.

Lantas, jika Melayu pun tidak dibela, Islam pun ditolak dan demokrasi pun dinafikan, apa lagi yang ada pada UMNO? Cukup-cukuplah membohongi rakyat. 

Sekian.

Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)

Bertarikh : 15 Rejab 1434H bersamaan 25 Mei 2013 M

1 comment:

Anonymous said...

beriktikad bahawa Umno memperjuangkan bangsa seolah-olah sama seperti orang Melayu mengangkat syahadah bahawa tiada Tuhan yg disembah melainkan bangsa Melayu....ini adalah satu kecelaruan minda yg sangat sonsang dan terkeliru...Cubalah kita bayangkan jika Nik Aziz ditakdirkan lahir dalam bangsa India atau Cina,,,,spt juga Karpal Singh dan Lim Kit Siang,,,adakah beliau akan menerima Islam dengan begitu mudah,sementelahan sahabat karib beliau yg memang arif dalam bidang perundangan pun tidak pernah menerima hukum hudud...adakah Orang Melayu menerima Islam dan menyehajakan solat,puasa dan ibadat2 lainya hanya kerana bangsa Melayu dan tidak Lillahi Taala ???...lihatlah bagaimana orang melayu meletakan Islam begitu tinggi dan mulia,,,dimana dalam perlembagaan mendifinasikan bahawa orang melayu itu adalah berugama Islam....Haji Hadi semasa jadi MB Trgnu, pernah mengatakan bahawa hudud hanya 0.0001% keutamaan dalam pemerintahan...maka apakah nilai pelaksanaan hudud disisi HHadi berbanding apa yg ditarbiahkan kpd rakyat jelata...adakah ianya sekadar kepentingan politik semata-mata...anda perlu bezakan antara Ugama Islam berbanding parti Ugama islam (PAS)...untuk menjadi muslim anda perlu bersyahadah dab borang keahlian anda tak perlu disahkan oleh mana-mana manusia pun didunia ini..