Thursday, April 17, 2014

Tuesday, April 15, 2014

BACAAN SELAIN AZAN DI PEMBESAR SUARA PATUT DIHENTI...

Omak Kau!!!!: BACAAN SELAIN AZAN DI PEMBESAR SUARA PATUT DIHENTI...: Saya ingin mengulas sedikit tentang bacaan-bacaan –selain azan- yang menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu orang ramai. Ba...

Thursday, April 10, 2014

Goods Service Tax GST vs Government Service Tax GST

Mungkin ramai yang masih kurang faham atau langsung tidak faham berkenaan Goods Service Tax GST yang telah diluluskan oleh dewan rakyat Isnin lalu dengan mendapat sokongan penuh ahli perlimen dari Barisan Nasional yang mana cukai GST tersebut akan berkuatkuasa pada 1 April 2015. Mungkin ramai yang terkeliru dengan mengatakan GST telah pun dilaksanakan kerana setiap kali anda minum atau makan di Starbuck, Burger King atau Macdonald didalam resit bayaran anda telah tertera perkataan GST iaitu sebanyak 6%. Tolong jangan terkeliru dengan perkataan GST yang tercatat dalam resit bayaran anda tersebut. 
Sebenarnya GST yang tertulis dalam resit bayaran anda itu bukanlah Goods Service Tax GST ataupun dalam bahasa Melayu nya Cukai Barangan dan Perkhidmatan. Ingin aku menekankan disini terutama kepada makcik-makcik wanita Umno atau mereka yang belajar Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris perkataan "Goods" yang dimaksudkan didalam Good Service Tax itu bukanlah bermaksud "Bagus atau Baik". Tetapi "Goods" itu bermaksud "barangan". Bunyinya mungkin sama tapi maksudnya berbeza. Maka jangan ditaksirkan Goods Service Tax itu sebagai "Cukai Perkhidmatan Baik".

Berbalik kepada soalan tadi, jika GST yang tertulis didalam resit-resit sewaktu kita makan di Macdonald itu bukan Goods Service Tax, jadi ianya apa? Jawapannya, GST yang tertera pada resit-resit tersebut adalah Government Service Tax ataupun dalam bahasa Melayu bermaksud Cukai Perkhidmatan Kerajaan. Selagi belum menjelang tarikh 1 April 2015, perkataan GST yang tertulis dalam resit-resit sewaktu kita makan di KFC, Starbuck atau Macdonald itu ianya bermaksud Government Service Tax. 

Jadi Apa Beza Antara Government Service Tax dan Goods Service Tax?
Ya perberzaannya memang cukup mengelirukan dan mungkin kekeliriuan ini sengaja dicipta bagi menyukarkan kita untuk faham. Mari aku membawa pembaca untuk melihat satu persatu apa yang dikatakan Government Service Tax dan Goods Service Tax. Dan satu lagi yang perlu anda tahu ialah Cukai Jualan yang mana ianya akan berkaitan juga dengan GST.

Apa Itu Government Service Tax?
Government Service Tax adalah cukai dengan kadar 6% yang dikenakan terhadap perkara-perkara tertentu sahaja seperti perkhidmatan profesional (akauntan, peguam, jurutera, arkitek, syarikat insurans) dan makanan seperti restoren mewah, coffee house, Starbuck, KFC, Macdonald dan lain-lain. Kadar cukai yang dikenakan adalah sebanyak 6%. Oleh itu apabila kita membayar sewaktu makan di Macdonald resit bayar kita akan tertulis GST. Dan GST tersebut bermaksud Government Service Tax. Sebaliknya jika anda makan nasi campur di warung bawah pokok atau mee kuah ketam pak ali semua ianya tidak akan dikenakan cukai ini.

Apa Itu Goods Service Tax?
Goods Service Tax ataupun dalam Bahasa Melayu Cukai Barangan dan Perkhidmatan ialah kadar cukai yang juga sebanyak 6% dikenakan terhadap semua barangan dan perkhidmatan kecuali beberapa barangan tertentu seperti gula, tepung, beras, belacan, cencaluk dan beberapa perkara lain termasuk perkhidmatan LRT,KTM, Bas dan penggunaan elektrik 200kWh (lebih kurang RM50) sebulan. Selain daripada itu semuanya akan dikenakan cukai sebanyak 6% iaitu Good Service Tax. 

Beza antara kedua-dua cukai tersebut
Aku percaya mungkin pembaca sudah boleh melihat apa bezanya kedua-dua cukai tersebut dan mengapa ada pihak yang menentang perlaksaan GST tersebut. Apa yang boleh dirumuskan, cukai GST yang akan diperkenalkan oleh kerajaan pada 1 April 2015 nanti adalah satu sistem yang mengcukaikan semua rakyat Malaysia tidak kira individu tersebut berpendapatan tinggi atau rendah kaya atau miskin. 

Individu atau kumpulan masyarakat yang makan di Buger King dan minum petang di coffee house mewah sudah tentu tidak terkesan jika dikenakan 6% cukai terhadap makanan dan minuman yang dia makan dan minum. Tetapi dengan GST, Pak Kassim yang bekerja memandu teksi juga akan dipaksa membayar cukai sekiranya dia singgah untuk minum teh tarik di warong tepi jalan.

Ini kerana, si peniaga warong pasti akan menaikkan harga secawan teh tarik dari RM1.50 kepada RM1.80 atau RM2.00. Ini kerana, jika sebelum GST diperkenal, si peniaga warong mungkin membeli sebungkus teh dengan harga RM2.00 sebungkus. Setelah GST dilaksanakan si peniaga terpaksa membeli sebungkus serbuk teh dengan harga RM2.00 + 6%GST = RM2.12. Itu belum dikira gas yang digunakan untuk memasak air juga dikenakan cukai 6%GST setiap tong, susu pekat juga dikenakan 6% cukai GST, kos penghantaran juga 6% GST. Maka apa logiknya jika kita mahu katakan yang harga teh tarik tarik tadi tidak akan meningkat. Maka kos akhirnya akan dipindahkan kepada si pemandu teksi itu tadi.

Jika dahulu orang kaya yang makan buger di BugerKing sahaja akan dikenakan cukai 6%, selepas 1 April 2015 nanti makcik wanita Umno yang makan ikan kembong juga akan terpaksa membayar harga yang tinggi kesan dari GST. Jika dahulu pemilik kereta BMW tidak dikenakan cukai sewaktu service kereta tetapi selepas 1 April 2015 pemilik kereta kancil pun turut dikenakan cukai 6% atas perkhidmatan menyelengara kereta.

Banyak Negara Lain Telah Menjalankan GST
Ya memang banyak negara lain seperti Austrialia, US dan beberapa negara maju lain telah menjalankan GST yang mana GST mampu untuk meningkatkan pendapatan negara dari segi kutipan cukai. Tetapi negara-negara tersebut mengenakan GST terhadap rakyatnya dalam keadaan rakyat berpendapatan tinggi dan kadar inflasi di negara-negara tidak setinggi Malaysia. GST hanya sesuai untuk negara yang rakyatnya telah berada dalam keadaan berpendapatan tinggi dan kadar inflasinya terkawal.

Di Malaysia pada tahun awal 90an gaji seorang pekerja operator pengeluaran kilang mungkin dalam kadar RM900 sebulan, namun hari ini pada tahun 2014 masih terdapat ramai lagi pekerja kilang dan sektor-sektor pekerjaan yang lain mendapat gaji sebanyak RM900 sebulan. Namun harga sepinggan mee goreng pada tahun 1990 mungkin sekitar RM1.50 namun hari ini tahun 2014  harga sepinggan mee goreng telah menjadi RM4.00 sepinggan. Ini menunjukkan kos sara hidup rakyat Malaysia meningkat dengan mendadak tanpa diimbangi dengan kadar pendapatan. Itu yang dikatakan kadar inflasi yang tidak terkawal yang wujud di Malaysia. Dalam keadaan sebegini pun, pihak kerajaan mahu melaksanakan GST yang mana ianya akan terus meningkatkan kadar inflasi dan membebankan banyak pihak terutama rakyat yang berpendapatan rendah dan peniaga-peniaga kecil.

Yang untungnya adalah saudagar-saudagar besar yang terlepas dari cukai jualan 10% dan hanya perlu membayar 6%GST sahaja. Alasan lain yang kita dengar GST ini mahu meringankan beban kewangan kerajaan. Kita perlu menyoal semula, mengapa apabila terbeban baru beban itu mahu dikongsi bersama rakyat tetapi sewaktu mendapat kesenangan keuntungan dari pelbagai khazanah negara tidak mahu dikongsi bersama rakyat sedangkan hasil kekayaan negara itu adalah hak rakyat dan bukannya beban itu yang patut diberikan kepada rakyat. Mungkin tema hari kemerdekaan tahun 2014 ini boleh berbunyi "Senang sorang-sorang, susah sama-sama"-TTK-  

Sunday, April 6, 2014

Sebenarnya Melayu tak Pernah Wujud

Oleh AMK Shah Alam


Begitu ramai antara kita yang di bodohkan dengan dengan istilah ketuanan Melayu, Melayu Islam ,Raja Islam kerana ramai di antara kita yang jahil tentang asal - usul bangsa. Di katakan Melayu ,siapa melayu tetapi kini istilah dan penjenamaan melayu itu telah di copak - capik kan. Ini kerana Bangsa yang tak sepatutnya di iktiraf sebagai melayu pun boleh jadi melayu dengan cara seseorang itu memeluk islam dan mengamalkan budaya melayu paling kurang pun dengan memakai baju melayu.

Dalam Negara Melayu yang di katakan melayu ini juga wujud beberapa beberapa etnik yang di panggil Banjar,bugis,Minangkabau,Jawa,Kutai,Bawean,Batak dan bermacam - macam lagi.Persoalan di benak kepala sering bermain kalau ada Bangsa Melayu habis tu Bangsa - bangsa Etnik di atas tu apa pula? Lihat lah begitu jauh kita di kelentongkan oleh geng - geng Parpu United Malays National Organisation akan perihal Bangsa Melayu itu sendiri semata - semata untuk membebalkan generasi - generasi hari ini.
Maka dengan cara itu semakin bebal generasi itu maka semakin mudah mereka mengekalkan kuasa mereka dan menjalankan pelbagai lagi urusan "merompak rakyat" kerana dengan cara ini rakyat tak akan Melawan.Maka di katakan melayu itu punya raja,di haruskan kita harus taat pada raja dan tidak boleh menderhaka,jika menderhaka maka tulah jawabnya,hingga sebegitu sekali kelentong yang di gunakan semata - mata untuk membebalkan otak generasi bangsa yang lahir pada hari ini.

melalui cara ini maka tiada lah akan mereka bangun atau bangkit melawan sekiranya mereka melakukan sebarang perampasan,pencerobohan atau kezaliman kerana apa yang telah di bangangkan generasi hari ini ialah supaya jangan melawan kerana jika melawan maka derhaka lah jawabnya.

Di lihat pada kajian pada beberapa kurun dahulu nama melayu tidak mujud pula di kala Demang Lebar Daun Menanda Tangani Satu perjanjian diantara dirinya yang di kala itu mewakili orang laut dan Sri Tri buana pula mewakili Anak cucu Iskandar Zulkarnain di Bukit Seguntang.Pada ketika perjanjian itu di tanda Tangani tidak pula di sebut perkataan "melayu" ini jelas di perkatakan dalam sumber - sumber sejarah yang di perolehi dari "Persuratan" karya Kiyai Hamzah Fansuri dan Sulatus Salatin karya Tun Seri Lanang.

Dari manakah Perkataan Melayu itu bermula?

Ini Kerana pada ketika Parameswara melarikan diri ke ulu bertam untuk menyelamatkan diri dari di buru oleh pahlawan - pahlawan Siam kerana membunuh Temagi di Temasik(Singapura) para - para pengikutnya itu tak pula di panggil melayu . Hingga sampai pada ketika baginda menyaksikan peristiwa anjing perburuan nya itu di tendang oleh seekor pelanduk lalu jatuh ke dalam sungai di bawah pohon bertam.

Mungkin kerana peristiwa pelik dan ajaib itu lah baginda mendapat "ilham" atau "alamat"yang baik untuk menubuhkan kerajaan.Konon nya Nama Melaka itu juga di perolehi dari pohon tempat baginda berehat.Ini pun satu putar belit sejarah kerana bagaimana nama pokok bertam boleh menjadi nama pokok melaka.

Sebenarnya Nama Melaka belum lagi tercipta kerana baginda hanya bertitah hanya mahu mendirikan kerajaan sahaja tak terdetik pun mahu meletak kan nama.Maka penduduk - penduduk yang tinggal di persisiran pantai itu pun di maklumkan akan penubuhan kerajaan itu yang mana mereka akan turut serta dalam membina negeri ini.

Nama Melayu dan Melaka hanya di kesan melalui sumber - sumber dokumen sejarah dari Persuratan dan melalui catatan yang tercatat pada batu bersurat yang di temui di Ankara ,Turki menyatakan hanya selepas Laksamana Tun Tuah pulang dari mengadap pemerintah Empayar Islam Turki Uthmaniyyah baru lah Kerajaan yang di pimpin oleh Sultan Muzaffar Syah dan Datuk Bendahara Tun Perak di panggil Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka.

Pemergian Tun Tuah ke Negara Turki di catat dalam hikayat Sulatuss Salattin tulisan Tun Seri Lanang di bahagian bab Tun Tuah ke Benua Benggali putih. Di dalam dokumen - dokumen sejarah melalui persuratan pula yang di kaji melalui surat Saudagar Cengkih kepada Raja Pasai yang telah memaklumkan akan pemergian Tun Tuah ke Negeri atas angin.

Di dalam catatan pada batu bersurat yang di temui di Ankara Turki pula menceritakan bahawa Tun Tuah adalah sebagai wakil kerajaan Sultan Muzaffar sekadar mahu menjalinkan hubungan diplomatik tetapi setelah di lihat bahawa Empayar yang di bina oleh Tun Perak ini di monopoli oleh pemerintah Islam maka Pemerintah Empayar Ottoman mengiktiraf Empayar yang di bina oleh Tun Perak dn Tun Tuah sebagai Empayar Islam di Timur.

Kisah Pengiktirafan yang ceritakan pada batu bersurat tersebut seperti di nyatakan dalam terjemahan yang di lihat di Muzium Sejarah Turki di ankara menyatakan"Malacca is the East Islamic Provincsion" melalui penerangan yang di berikan oleh pegawai sejarah dan antikuiti telah memberitahu yang catatan itu menceritakan bahawa Melalui pengiktirafan itu maka Kerajaan Empayar Islam Timur yang mana kerajaan yang terkenal dengan perdagangan itu dinamakan sebagai Empayar Kesultanan(di ambil dari Istilah arab) Melaka yang di ambil dari istilah arab malakat.

Persoalannya dari mana datangnya persepsi melayu itu?

Setelah di iktiraf akan kekhalifahan Kerajaan kesultanan Melaka maka Mungkin Tun Perak terpaksa mencari satu formula untuk menyatukan persepsi masyarakat nusantara yang berada di dalam Empayar Kesultanan Melaka tetapi ada di antara mereka yang beragama islam dan ada yang beragama buddhan,hindu,animisme dan atheis.

Kalau mahu di satu kan maka semuanya haruslah beragama islam jadi bagaimana dengan yang bukan islam? takkan lah mahu di paksa mereka mereka memeluk islam sedang islam itu adalah agama yang tak boleh di paksa.Jadi dengan itu di wujudkan satu Institusi yang di namakan MELAYU untuk menyatu kan semua masyarakat yang hidup di dalam Empayar islam Melaka supaya menjadi lebih demokratik.

Rupa - rupanya pada asal melayu itu hanyalah sekadar sebuah institusi yang di bangunkan untuk menyatukan masyarakat dalam empayar Kesultanan Melaka agar hidup dalam keadaan yang lebih demokratik dan saling faham - memahami antara satu sama lain.

Maka dengan itu sebuah Empayar Islam yang demokratik di nama kan sebagai Empayar Kesultanan Melayu Melaka yang mana hidup di dalamnya Banjar,Bugis,Jawa,Boyan,Cina,Jawa,Minangkabau,India, dan berbagai lagi etnik bangsa yang hidup dalam keadaan aman damai.

Sebab itu kalau di kata kan bahawa kaum Cina itu Melayu dan India itu Melayu ini tak boleh di nafikan.Kerana Melayu itu sebenarnya bukan bangsa tapi sekadar sebuah institusi untuk menyatukan masyarakat Nusantara secara demokratik pada kurun ke -14.

Pada ketika PUTERA(PUsat TEnaga RAkyat)-AMCJA(All Malayan Council Joint Action) menggubalkan Perlembagaan Rakyat, status rakyat penduduk malaya yang dinyatakan di dalam Perlembagaan tidak kira kaum cina,india,minang,jawa ataupun bugis adalah melayu.

Tetapi malangnya di atas pembelotan geng - geng Parpu United Malays National Organisation Perlembagaan ini di tentang dan di tolak oleh british.Namun pada hari ini pula cuba kita lihat di dalam Perlembagaan persekutuan pula melayak kan se seorang itu yang tak berdarah peribumi tapi andai memeluk islam dan berpakaian tradisional seperti penduduk peribumi dengan Baju Melayu ataupun berbaju kurung maka secara automatik dia telah bergelar seorang "Melayu".

Ini kerana kelayakan ini di beri kepada saudara - saudara kita seperti Rhiduan Tee,Idham Lim ,Chandra Muzaffar.Kelayakan bergelar seorang melayu ini boleh juga diwarisi dari keturunan ke keturunan seperti Zambry Kader,Reezal Merican,Mohd Noor Yackop dan Zainudin Maidin selagi mereka masih lagi Islam.

Tapi Persoalannya bagaimana sekira nya ada identiti peribumi melayu yang telah keluar dari islam dengan kata lain telah pun murtad contohnya seperti kes Joshua Jamaluddin.Apakah statusnya di dalam perlembagaan? adakah dia masih melayu?

Manakala di wujudkan pula dongeng yang mana melayu harus taat setia kepada kekuasaan Geng Parpu United Malays National Organisation bukan pula Raja atau Sultan dan di wujudkan segala macam dongeng dan putar - belit sejarah semata - mata untuk mengawal psikologi orang melayu agar terus setia kepada geng - geng parpu.

Antara kekeliruan di wujudkan dalam kisah Hang Tuah yang mana di jadikan hang Tuah ini sebagai Insan yang taat dan tak pernah membantah titah raja sedang kan di dalam sejarah juga ada menceritakan bahawa Han Tuah pernah membantah titah raja ketika beliau di arahkan untuk membunuh Raja Muda.Kerana terikat dengan perjanjian Bukit Seguntang maka titah itu di bantah secara sopan.

Kisah Perjanjian di Bukit Seguntang juga turut di padam kan bab - bab yang harus di ketahui oleh generasi hari ini yang mana Sri Tri Buana yang Mewakili Raja iaitu anak cucu Iskandar Zulkarnain bersetuju menerima penderhakaan rakyat sekiranya tidak mentadbir dengan baik dan menzalimi rakyat.

Ini di lakukan kerana bimbang generasi hari ini akan bangkit melawan seperti yang terjadi kepada raja - raja di benua timur tengah seperti Raja Faisal dari Iraq, Raja Farouk dari Mesir, Raja Idris dari Libya, Raja Ahmad Reza Pahlevi dari Iran – semuanya dihumbankan. Justeru – menentang monarki bukan sesuatu yang asing dalam sejarah tamadun manusia. Malah menentang monarki adalah tindakan progresif dan maju.

Sehingga kini "melayu" masih di jadika alasan untuk mempertahan kan kuasa,kezaliman dan ketidakadilan.Istilah "melayu" juga di gunakan untuk mempertahankan tidakan pencerobohan dan pengusiran seperti yang berlaku di Kampung Berembang,Chu badak,Rimba Jaya dan Kampung Melayu Ampang.

Oleh itu geng - geng parpu United Malays National Organisation tidak mahu orang Melayu memiliki fikrah dan berkeupayaan untuk berfikir secara bebas. Susuk yang memiliki fikrah dan berkeupayaan berfikir secara bebas pasti akan menjauhkan diri dari geng - geng parpu ini. Manusia yang berfikir akan berkeupayaan untuk melihat tipu belit yang sedang dijalankan oleh geng - geng parpu ini.

Proses membangangkan melayu ini ada yang dijalankan dengan licik sehingga tidak dapat dilihat. Ada pula projek ini yang amat jelas dapat dilihat. Projek pembodohkan yang licik dan yang terang berjalan serentak untuk membantutkan pertumbuhan akal dan fikrah Umat Melayu.

....

Perkara-Perkara Asas Mengenai Kad Kredit

Untuk melangsai hutang kad kredit, memang tiada jalan lain untuk anda selesaikannya melainkan anda membayar balik apa yang sudah terhutang. Sebelum merangka plan atau strategi untuk menyelesaikan kad kredit, anda perlu sedar beberapa perkara mengenai kad kredit.
  1. Secara kasar, interest kad kredit 1.5% sebulan atau kadar APR 18% - 21% setahun.
  2. Tempoh Tanpa Interest (Interest-Free Period) biasanya 20 hari dari Tarikh Penyata Bil Bulanan
  3. Caj pengeluaran tunai biasanya 5% atau minima RM 50 (yang mana lebih tinggi) bagi setiap kali pengeluaran dibuat (tidak termasuk caj faedah bulanan)
  4. Caj RM 5 atau 1%-3% (yang mana lebih tinggi) dari bayaran minima bulanan untuk setiap kad bagi pembayaran lambat (Late Payment Interest)
  5. Pada sesetengah bank, jika anda gagal membuat pembayaran pada bulan tersebut, caj tambahan RM50 akan dikenakan ke atas baki hutang kad kredit.
  6. Apabila anda gagal membayar kad kredit anda selama 1-2 bulan, ia sudah pun dimasukkan ke dalam rekod kredit anda di Bank Negara Malaysia (Laporan CCRIS).

Tanda-Tanda Anda Akan Menghadapi Masalah Hutang Kad Kredit
  • Pada mulanya, anda berjanji akan membayar sepenuhnya barang yang dibeli melalui kad kredit, tetapi cuma bayar sebahagian kecil sahaja apabila penyata diterima.
  • Kad kredit anda sudah penuh atau over-limit.
  • Anda cuma bayar 'minimum payment' setiap bulan
  • Anda gagal membuat bayaran 1-2 bulan (bayaran tertunggak) à masuk rekod kredit CCRIS
  • Anda selalu membuat pengeluaran tunai dari kad kredit.
  • Anda berhutang pada 2-3 kad kredit, atau lebih.
  • Anda disenarai-hitam oleh institusi perbankan atau dihadapkan ke mahkamah kerana gagal membayar hutang kad kredit anda

Saturday, April 5, 2014

Dilema: Isteri bersalin dengan doktor lelaki




Dilema isteri yang terpaksa melahirkan anak dengan menggunakan perkhidmatan doktor lelaki sudah menjadi lumrah di Malaysia hari ini. Saya percaya jika diberi pilihan pastinya si suami dan si isteri mahukan isterinya melahirkan bayi mereka menggunakan khidmat doktor perempuan malah jika mengikut hukum Islam sendiri pun ianya tidak dibolehkan. Namun dalam situasi di Malaysia mungkin jumlah doktor perempuan agak kurang dan memaksa khidmat doktor lelaki digunakan untuk menyambut kelahiran bayi terutamanya di hospital-hospital kerajaan. Masalah ini telah dilihat menjadi isu yang membungkam di hati pasangan suami isteri yang beragama Islam di Malaysia. 
Malaysia yang merupakan negara anggota Persidangan Negara-negara Islam, agama rasminya Islam, menteri-menterinya majoriti Islam, dalam kabinet terdapat jawatan khas menteri untuk menjaga hal ehwal Islam, perdana menterinya Islam, wujudnya Jabatan Agama Islam, Majlis Agama Islam, Majlis Fatwa, Mufti, Universiti Islam dan lebih dahsyat lagi 9 orang raja-raja Melayu (bukan 1 tapi 9) yang ditugaskan untuk menjaga agama Islam namun masalah berkenaan wanita Islam terpaksa bersalin dengan perkhidmatan doktor lelaki ini masih belum lagi dapat diselesaikan.

Aku mohon mencadang, mungkin cadangan aku ini naif dan mungkin juga kelihatan bodoh. Namun aku cuma ingin mengajak pembaca yang membaca artikel ini berfikir kerana penyakit utama rakyat Malaysia semenjak dari zaman penjajahan Portugis ialah malas berfikir. Mari kita berfikir, masalah yang disebutkan adalah isteri-isteri yang terpaksa melahirkan bayi menggunakan khidmat doktor lelaki. Punca masalah yang kita selalu dengar ialah kekurangan doktor-doktor wanita di hospital-hospital kerajaan. Dan jika ada terpaksa pergi ke hospital-hospital swasta yang menelan belanja beribu ringgit. Maka bagaimana masalah ini dapat diselesaikan.

Cuba kita lihat di Malaysia, dalam urusan yang berkaitan dengan hal ehwal agama Islam Malaysia mempunyai pusat zakatnya yang tersendiri di setiap negeri dan Baitulmal yang jumlah wang terkumpulnya hanya menteri-menteri sahaja yang tahu. Mengapa tidak duit dari kutipan zakat dan dari baitulmal ini gunakan untuk menaja pelajar-pelajar wanita Islam ini menyambung pelajaran dalam bidang kedoktoran yang mana mereka ini kelak akan dapat mengisi kekurangan doktor wanita di hospital-hospital kerajaan dan sekaligus dapat mengatasi masalah isteri-isteri yang terpaksa bersalin dengan doktor lelaki.

Program khas dari kerajaan boleh dimulakan dari peringkat sekolah dengan mengarahkan guru-guru mengenalpasti golongan pelajar yang berpontesi dan mereka-mereka ini diberi perhatian khusus untuk memastikan mereka mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM atau STPM atau A-Level dan sekaligus layak menerima biasiswa dari majlis agama, baitulmal atau mana pejabat zakat. Mengapa duit dari baitulmal dan zakat ini begitu sukar hendak disalurkan kepada orang Islam kembali. Perhatikan jika mahu mengutip zakat, merata tempat akan dibuka meja-meja kutipan zakat dari dalam shopping kompleks hinggalah ke kaki lima jalan meja-meja kutipan zakat disediakan, namun untuk pejabat-pejabat zakat memberi bantuan zakat, si pemohon perlu naik turun pejabat zakat berkali-kali dan belum tentu lagi permohonannya berjaya. 

Mengapa duit-duit yang terkumpul ini tidak digunakan untuk tujuan pendidikan bagi melahirkan doktor-doktor wanita Islam yang begini. Bukan tidak ada, malah ramai anak-anak perempuan Islam di Malaysia yang mempunyai potensi dan minat mendalam dalam bidang ini. Dengan lahirnya banyak doktor-doktor wanita, masalah melahirkan bayi dengan doktor lelaki akan berjaya diselesaikan. Mengapa perkara sebegini tidak boleh dilakukan dalam negara yang badan dan pertubuhan Islamnya bersepah-sepah.

Jika program biasiswa dengan menaja pelajar-pelajar perempuan Islam belajar dalam bidang kedoktoran ini dilakukan, ianya bukan sahaja dapat menyelesaikan masalah berkenaan isu bersalin tadi sahaja, tetapi banyak feadah-feadah sampingan lain yang akan umat Islam dalam negara ini perolehi. Pertama apa bila program ini diumumkan, ianya akan melahirkan minat dan semangat pelajar-pelajar perempuan Islam di negara kita untuk belajar bersungguh agar terpilih menerima biasiswa dan tajaaan tadi, kedua ianya akan melahirkan lebih ramai lagi profesional Islam dalam bidang kedoktoran di negara kita, ketiga ianya dapat meningkatnya ekonomi orang Islam dari segi pendapatan yang mana mereka-mereka yang bergelar doktor ini sudah pastinya mampu meningkatkan ekonomi keluarga sekaligus negara. 

Ini semua adalah pelaburan jangka panjang yang cukup menguntungkan negara dan umat Islam di negara Malaysia ini. Namun malangnya badan-badan yang berkaitan dengan Islam di Malaysia ini lebih berminat berpekik mempertahankan kalimah Allah yang tidak pernah menjadi masalah di negara-negara Islam lain. Pegawai-pegawai agama Islam lebih berminat untuk menyerbu hotel-hotel bajet, majlis-majlis fatwa dan tok-tok mufti hanya bekerja mengeluarkan fatwa untuk mempertahankan menteri dan menghukum orang masuk neraka. 

Malangnya perkara-perkara dan isu yang lebih luas ini gagal difikirkan dengan lebih kritis oleh berpuluh badan-badan agama Islam yang terdapat di Malaysia. Sekian, saya mohon mencadang.-TTK-

Friday, April 4, 2014

Mother Teresa's Anyway Poem

 People are often unreasonable, illogical and self centered;
Forgive them anyway.
If you are kind, people may accuse you of selfish, ulterior motives;
Be kind anyway.
If you are successful, you will win some false friends and some true enemies;
Succeed anyway.
If you are honest and frank, people may cheat you;
Be honest and frank anyway.
What you spend years building, someone could destroy overnight;
Build anyway.
If you find serenity and happiness, they may be jealous;
Be happy anyway.
The good you do today, people will often forget tomorrow;
Do good anyway.
Give the world the best you have, and it may never be enough;
Give the world the best you've got anyway.
You see, in the final analysis, it is between you and your God;
It was never between you and them anyway.