Sunday, November 27, 2011

Sosialis VS Kapitalis


Inilah sifat asli kapitalis. Inilah sifat kaum pemodal kapitalis. Dalam sistem ekonomi kapitalisma tujuan utama ialah untung.
Kapitalisma adalah sistem ekonomi yang tujuan asasnya mencari untung. Ini hakikat. Tidak perlu berdolak dalik.
Kaum kapitalis akan melakukan apa sahaja asalkan dapat untung.
Dalam sistem kapitalis – apa yang boleh di jual akan di jual. Asalkan ada untung.
Dalam sistem kapitalis – apa yang boleh di beli akan dibeli. Asalkan ada untung.
Dalam sistem kapitalis – agama, ibu, ayah, anak – semua boleh di jual – jika mendapat untung.
Kapitalisma adalah sistem ekonomi yang tidak mengira agama, bangsa atau wilayah.
Sistem kapitalis bersifat uninversal – melintasi benua, daerah dan wilayah.

SISTEM EKONOMI SOSIALIS
Sistem ekonomi sosialis ini berbeza dari sistem kapitalis.
Dalam sistem ekonomi sosialis yang diutamakan bukan untung tetapi perkhidmatan.
Dalam sistem ekonomi sosialis yang diutamakan ialah kebaikan ramai bukan keuntungan pribadi.
Dalam sisstem ekonomi sosialis pembangunan dilakukan bukan kerana ianya boleh mendapat untung – pembangunan dilakukan kerana ianya membawa manafaat untuk orang ramai.
Dalam sistem sosialis hospital percuma – kerana ianya baik untuk menjaga kesihatan semua warga. Hospital bukan untuk membuat untung tetapi memberi khidmat. Khidmat terbaik diberi bukan kerana si sakit kaya tetapi pesakit memerlukan khidmat itu.
Dalam sistem sosialis pembelajaran –sekolah/universiti – diberi percuma kerana ianya akan melahirkan warga yang berilmu. Ini perlaburan yang dananya dikeluarkan dari kantong negara. Pembelajaran bukan perniagaan. Pembelajaran ialah untuk mendidik warga berilmu. Warga yang berilmu akan berbudi dan berbahasa. Warga yang berilmu tidak membawa porak peranda.
Dalam sistem sosialis perumahan didirikan untuk semua. Membuat rumah kediaman bukan untuk mencari laba tetapi untuk memberi keselesaan kepada penduduk. Kenapa yang kaya perlu 4 bilik dan yang miskin duduk berhimpit-himpit?
Kalau dalam sistem ekonomi sosialis syarikat kapal terbang adalah milik negara. Harga tiket ke umrah atau ke mana sahaja akan dijual semurah mungkin. Bukan bermakna penjualanan tiket kapalterbang akan merugikan tetapi niatnya BUKAN untuk keuntungan maksima.
Untung yang didapati bukan akan masuk ke dalam poket individu pemegang saham. Dalam ekonomi sosialis pemegang saham ialah semua warga. Bottom Line sosialis bukan ringgit dan sen. Bottom Line sosialis ialah khidmat untuk orang ramai.
Nota:
Mereka yang menentang sistem sosialis kerana mereka tahu dalam sistem ini mereka tidak dapat melabor modal untuk memeras dan menindas kaum buruh.
Negara sosialis selalu di serang kerana kaum kapitalis tidak dapat membuat untung dan merompak harta kekayaan.
Negara sosialis diserang kerana punca-punca ekonomi negara – minyak, bijeh, sawit,emas, besi dan segala hasil bumi – tidak boleh dimiliki oleh Exxon, General Motors, IBM, Chevron, ITT, Douglas McDonald, City Bank atau HSBC.
Memang betul dan saheh di Cuba tidak ada MacDogal. Betul di Cuba tidak ada KFC. Betul di Cuba tidak ada Coca Cola.
Tetapi di Cuba – ada sistem perubatan awam yang terbaik dalam dunia. Ianya diberi percuma untuk semua warga.
Di Cuba ada sistem pembelajaran yang terbaik di dunia. Sekolah perubatan Cuba memberi kuliah percuma untuk pelajar dari negara-negara dunia ketiga termasuk dari Amerika.
Di Cuba ada sekolah sukan yang tebaik. Negara kecil yang penduduknya berjumlah 11,451,652 ini saban kali di sukan Olimpik akan mengondol berpuluh pingat emas – lebih dari India yang rakyat 1 bilion atau Saudi Arabia yang dikatakan kaya raya.
Fakta :
Paling menyedihkan ada gulungan yang menentang sistem sosialis ini bukan dari kaum kapitalis yang kaya raya tetapi dari mereka yang miskin papa kedana. Mereka ini di beri ajaran dan ditakut takutkan bahawa kaum sosialis ini tidak bertuhan.
Ini adalah hasil dari sistem pembelajaran kapitalis yang telah membuatkan orang-orang ini bebal – tidak dapat berfikir. Dalam sistem kapitalis amat-amat diperlukaan orang-orang bebal lagi bodoh agar mereka boleh terus menjadi buruh dan hamba tanpa memiliki ketinggian fikrah dan keupayaan intelek.
Sistem kapitalis ingin melahirkan kaum buruh yang setia, tidak berfikir dan tidak dibenarkan berpersatuan. Dalam sistem sosialis kesatuan buruh adalah rukun pertama.
Dalam sistem sosialis pembelajaran percuma tidak memungkinkan lahirnya orang –orang bebal. Kebebalan adalah musuh utama sosialisma.Kebebalan dan kebodohan akan dilawan hingga ke akar umbi.
Dalam sistem sosialis tidak akan timbul isu PPSMI – kerana dari segi keilmuan telah diketahui bahawa untuk mengajar satu- satu bahasaBUKAN melalui maths dan sains tetapi melalui sastera.
Hanya dalam sistem kapitalis wujudnya manusia bebal yang mencadangkan cara mempelajari satu-satu bahasa adalah melalui maths dan sains.
Hidup jangan jadi bebal. Fikirkan siapa yang tidak percaya kepada Yang Maha Esa – kaum sosialis atau Kapitalis Yang Menjual Gambar Kaabah?.

Tuesday, November 22, 2011

Setinggi Taniah Kepada Skuad Harimau Muda

Setinggi tahniah aku ucapkan kepada Skuad Bola Sepak Harimau Muda Malaysia yang berjaya mengekalkan pingat emas Sukan Sea untuk kali ini. Pujian harus diberikan kepada pemain - pemain muda tanah air yang berjaya melakar kemenangan dengan tuan rumah Indonesia dalam keadaan pelbagai tekanan.

Dalam limpahan ratusan ribu penyokong Indonesia di Stadium Glora Bung Karno, barisan anak muda Malaysia sedikit pun tidak gentar walaupun lawan mendahului seawal minit ke-5. Mereka bangkit mencari gol penyamaan pada minit ke-35 dan terus bertarung hingga ke sepakan penalti.

Ini bukan kemenangan biasa, ini kerana sejak dari sebelum skuad bola sepak malaysia menjejak kaki ke Indonesia pelbagai tatktik psikologi telah dikenakan dengan jadual perlawanan yang sering berubah-ubah hingga saat akhir. Setiba di Indonesia mereka diberikan padang untuk latihan yang jaraknya hampir 2 jam dari tempat penginapan. Selain itu mereka terpaksa menaiki kereta kebal untuk ke stadium. Tidak cukup dengan itu, mereka diejek sewaktu lagu kebangsaan dimainkan sebelum perlawanan. Itu belum dikira sorakan dari pasukan tuan rumah yang datang dari setiap penjuru stadium pada setiap detik perlawanan.

Namum semua itu berjaya diatasi dengan tenang oleh barisan anak muda malaysia. Boleh dikatakan juga, hampir separuh pemain malaysia yang beraksi pada final menentang indonesia malam tadi berada dalam kecergasan yang tidak 100%. Ramai pemain-pemain utama mengalami kecerderaan namum harimau yang terluka seringkali lebih berbisa bila beraksi.

Tahniah Skuad Harimau Muda Malaysia!!!!

Sunday, November 20, 2011

Bagaimana Melayu dibodoh dan dibisukan

Bagaimana Melayu dibodoh dan dibisukan. Mari kita berlapang dada mendengar apa yang dikatakan oleh Hishamuddin Rais a.k.a Tukar Tuib



Kenangan aku dari Sekolah Rendah, Menengah ke Universiti


AKU DULU, KINI DAN ......( 7 – 23 Tahun )


            Hari ni Rabu 16 April 2008. Aku ada exam tadi dua paper pagi dan petang. Letih gak ar..paper last aku 22 ari bulan april ni. Pastu aku boleh ucap sayonara kat Universiti Sains Malaysia USM ni....abis ja paper petang hari Selasa ni bermakna tamat la pengajian aku selama 3 tahun kat USM ni dalam jurusan Sains Kemasyarakatan (sains politik) dan bermakna tamat juga "student life" aku..pasni aku kena ready masuk alam menganggur plak ar..normal ar..tak nama graduan abad ke 21 ar kalau tak menganggur..hehe. Kerja ada gak yang aku minta tapi tak kena panggil interview apa g pun. Relax ar..awal g..kalau ada rezeki ada la tu..aku ingat nak sambung master tapi tak tau la..duk dalam kekeliruan lagi ni.
            Aku fikir-fikir balik macam tak logik ja aku nanti boleh dapat ijazah gak even jurusan biasa ja, tapi USM tu..universiti lima bintang..yala..zaman aku sekolah dulu tak pernah terlintas langsung dalam fikiran aku yang aku nak masuk universiti.Yang aku faham lepas SPM kena kerja. Aku ni bukan jenis budak - budak yang pandai. Dulu time sekolah rendah, aku kelas yang no.2 kira "second class" ar..lagi pun sekolah rendah aku dulu tu cuma ada dua kelas ja..dari darjah satu tiap kali periksa no 28 dan 29 dalam kelas tu mesti aku punya ar..nasib baik kelas aku time tu ada 30 orang, kalau tak mesti no paling last punya ar aku dapat dalam kelas. Nak suruh ayah aku sign buku rekod aku punya la takut, mesti ayah aku bising punya. Tapi tah macam mana, naik darjah lima aku dapat no 1 dalam kelas. Pastu cikgu aku pindah aku masuk kelas yang no 1 "first class" ar..tapi bila masuk kelas "first" tu akademik aku down balik. Aku tak boleh nak ikut rentak pembelajaran kat dalam kelas tu. Benda tu wat aku jadi tension nak pi sekolah. Guru kelas aku tu cikgu matematik, cikgu ni dia ajar dua subjek. Satu matematik dan satu Bahasa Melayu. Tapi cikgu aku ni jenis minat sangat mengajar matematik. Sampai time kelas bahasa melayu pun dia nak ajar matematik. Aku ni memang jenis lemah matematik sampai hari ni aku slow skit matematik. Aku punya la jadi tension dalam kelas tu tengok muka cikgu tu pun aku dah naik takut, mau tak takut asyik kena cubit perut ja. Naik darjah enam aku masuk kelas no 2 "second class" tu balik. Aku lebih rasa selesa belajar kat kelas "second Class" ni. Biar la orang nak kata budak-budak kelas tu slow ka apa tapi aku boleh ikut apa yang cikgu aku ajar kat dalam kelas tu. Dari peristiwa tu aku belajar yang kalau kita nak maju kita kena bergerak dengan kemampuan dan kelajuan kita sendiri. Jangan kita asyik nak ikut orang ja. Habis juga aku sekolah sampai darjah enam kat Sekolah Kebangsaan Machang Bubok.
            Naik sekolah menengah aku masuk Sekolah Kebangsaan Tinggi Bukit Mertajam "Bukit Mertajam High School". Time aku masuk sekolah tu tahun 1998, sekolah tu tengah alami zaman revolusi. Kerana sekolah tu sebelum ni memang budak-budak dia hancur..zaman aku masuk tu zaman peralihan dari zaman hancur sampai zaman dapat sekolah bestari. Time aku form 3 sekolah BM High School dah dapat status sekolah elit kat Pulau Pinang. Kira aku sempat merasai zaman hancur dan zaman elit.Time sekolah aku dah berstatus sekolah elit tu bangga gila..p mana pun kalau orang tau budak BM High School mesti orang respect.
            Tapi time aku mula masuk sekolah tu bukan saja sekolah baru nak pulih dari zaman kehancuran tapi ngan aku-aku sekali dah nak hancur. Aku kuat gila ponteng sekolah masa form 1. Dah macam budak - budak liar. Minat nak p sekolah untuk belajar dah takda, yang aku tau nak p sekolah sebab nak enjoy ngan member-member ponteng sekolah, ponteng kelas, lepak belakang stesen bas, isap rokok macam-macam lagi ar benda yang tak sepatutnya dibuat lagi-lagi pada usia aku time tu baru 13 tahun. Kena rotan ngan cikgu disiplin ni dah kira lali dah. Form 1 dan form 2 aku sessi petang. Bila naik form 2 aku ngan geng2 aku semua jadi lagi besar kepala ar. Yala time sessi petang tu kami la yang paling senior. Budak-budak form 1 semua stail takut ja ngan geng2 aku. Gadoh ni macam hobi. Nak begaduh budak melayu ngan melayu la,ngan budak Cina la ngan budak India la. Yala masing-masing sebelum ni datang dari kampung yang tinggal ngan kaum masing-masing ja. Bila masuk sekolah kat town kena duduk ngan Melayu, Cina, India jadi asyik nak bergaduh ja ar. Lagi pun kat sekolah tu jumlah pelajar melayu, cina, india semua sama banyak. Dari duk gaduh last2 kami melayu, cina, india semua jadi satu geng. Ponteng sekolah pun sama-sama, isap rokok time rehat sama-sama, memang majmuk ar kami time sekolah. Masalah etnik tu dah tak timbul lepas tu. Cikgu sekolah semua dah jadi pening kepala. Yala semua geng budak nakal melayu, cina, india dah bergabung menjadi satu.
            Time aku form 2 ada pemilihan team ragbi sekolah. Sekolah aku tu memang terkenal dengan sukan ragbi. Sukan first memang ragbi ar kat sekolah aku tu. Aku ngan geng2 aku pun apa lagi turun ar pemilihan untuk main ragbi even badan kurus2. Tapi sebenarnya bukan tujuan nak main ragbi sangat pun. Time tu aku sessi petang, latihan ragbi buat time petang pukul 5. Kira time tu boleh la ponteng kelas secara sah. Tapi dalam aku duk ponteng sekolah, isap rokok apa semua tu last2 kantoi gak ngan ayah aku. Ayah aku saspek yang aku duk ponteng sekolah sebab sepupu aku yang satu sekolah ngan aku dah kena buang sekolah kerana banyak sangat ponteng sekolah. Ayah aku p sekolah check aku punya kedatangan maka kantoi la aku...Balik rumah malam tu ayah aku bancuh aku kow2 punya. Ayah aku tau kalau dia tibai aku pun takda kesan kos time tu dah terlalu nakal sangat dan ayah aku guna pendekatan pshikologi. Bagi aku time tu aku lebih suka kena belasah ngan ayah aku g daripada dia bancuh n basuh minda aku.
            Bila naik form 3 aku dah slow skit dah ponteng sekolah. Banyak faktor aku dan geng2 aku semua dah berubah. Pertama sekolah aku dah berjaya dalam proses pemutihan, kira yang jahat sangat2 ni dah banyak yang kena buang sekolah, aku kira tak jahat sangat ar..ada lagi, lagi jahat. Faktor kedua time form 3 dah di sessi pagi, tu bermakna time tu budak2 form 3 ni ar paling junior dalam sessi pagi tu dan tak boleh ar nak wat jahat lebih-lebih nanti kena belasah plak ngan senior2 form 5 apa. Faktor ketiga, pagi2 kalau ponteng sekolah pun nak p mana..kedai game pun tak buka lagi, shopping complex pun tak buka lagi,takda port aku kami lepak. Faktor keempat dan aku rasa faktor ni yang banyak buat aku dan kawan-kawan aku yang lain berubah kerana masa form 3 aku dan kawan-kawan aku dah mula aktif dalam sukan ragbi. Kira time tu dah bergelar budak sport ar semua orang kenal, nak pi sekolah pun jadi seronok. Banyak tournament kami join dan banyak yang menang. Aku aktif dalam ragbi sampai aku upper 6. Tapi time aku abis SPM aku masuk form 6 jap ja. Time aku lower 6 aku dapat main untuk team penang untuk MSSM tournament kat labuan. Balik ja dari labuan aku dapat surat tawaran masuk politeknik. Aku pun berhenti form 6 masuk politeknik jurusan sijil pengajian perniagaan. Aku sempat belajar kat politenik seberang perai tu sebulan lebih ja, pastu aku berhenti. Aku tak minat belajar kat situ lagi pun aku rasa macam rugi ja aku belajar sijil macam tu. Aku berhenti politeknik dan aku masuk form 6 balik. Masuk form lepas tu baru aku rasa nak belajar betul-betul dan dah ada sikit keinginan nak masuk universiti tu ada dalam diri aku.Tapi time tu aku duk aktif ragbi gak lagi sampai cikgu aku duk bising.
            Bila result STPM kuar aku pun apply universiti. Aku apply jurusan tah apa-apa main hentam ja..yala tak tau nak minta kos apa. Pointer pun 2.9 ja. Yang tau masa tu nak minta jadi cikgu. Mana boleh nak jadi cikgu pointer banyak tu..
            Bila aku check intenet aku dapat masuk USM...kos Sains Kemasyarakatan..Aku tak minta pun kos tu tah2 kena lelong kut..tapi lelong pun dapat USM gak kira ok ar..aku sendiri pun time tu tak tau apa benda jurusan Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan tu..tapi duk tanya member-member baru aku tau tu sains sosial..tapi sains sosial tu apa..masuk USM baru aku tau kos tu ada pilihan major antropologi sosiologi, ekonomi dan sains politik. Masuk ja sem 2 aku apa lagi terus aku ambik major sains politik kerana aku memang minat bab-bab politik ni dari zaman sekolah lagi. Lagi2 aku ni membesar time era "reformasi" jadi sosiolisasi politik tu agak signifikan ar.
            Pastu bermula la zaman aku kat universiti yang selama ni aku sendiri tak pernah terfikir nak masuk universiti.Aku bermula dengan jatuh tersembam,pastu bangun balik sikit,pastu aku terus bangun selesa,lepas aku bangun selesa aku terjatuh sikit ja..pastu aku sekali lagi terus jatuh tersembam..sem ni tak tau ar aku boleh bangun balik or tak aku punya CGPA la..Kat universiti juga aku membentuk diri aku, belajar akan kehidupan, tekanan, kegembiraan, keboringan, jatuh dan putus dan lain lagi. Tapi nanti mahu tak mahu 22 hari bulan april ni hari last aku bergelar mahasiswa universiti sains malaysia. Pastu aku kena bungkus barang-barang aku keluar dari USM ni untuk aku tempuhi hidup yang lebih mencabar yang aku sendiri pun tak tau bentuk dan gayanya lagi.

p/s
(Tulisan ini telah ditulis oleh aku sendiri pada minggu-minggu terakhir aku menuntut di USM. Tulisan ini pada mula telah dipaparkan di laman friendster aku yang aku sendiri telah lupa password nya. Tapi entah bagaimana aku boleh terjumpa kembali penulisan ini yang sudah hampir 4 tahun tersimpan dalam hard disk laptop lama yang telah dipindah ke pendrive, dan aku rasa ingin berkongsi semula penulisan ini bersama pembaca yang mana ianya biasa membuat aku tersenyum sendirian bila membacanya :) )

Saturday, November 19, 2011

Semperna Ulangtahun ke-26 peristiwa Mamali


Peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985. Insiden ini mengorbankan 18 orang dan berpuluh-puluh yang lain tercedera serta penahanan beratus-ratus orang. Kesemua yang ditahan telah dibebaskan kecuali 36 orang. Mereka ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Dalam pertempuran antara orang kampung dengan pihak polis, Ustaz Ibrahim Mahmud atau lebih dikenali denganIbrahim Libya telah terbunuh. Polis memanggil operasi ini sebagai 'Operasi Angkara/Operasi Hapus'.
Peristiwa ini terjadi ketika Datuk Seri Musa Hitam menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. Ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia berada di China.
Peristiwa berlaku di Kampung Memali yang terletak di mukim SiongBalingKedah berhampiran dengan sempadan Kedah-Thailand. Penduduknya keturunan Melayu. Sebahagian lagi mempunyai kaitan dengan Siam/Patani. Aktiviti ekonomi mereka ialah menoreh getah dan bersawah padi.
Baling merupakan sebuah daerah yang dikaitkan dengan pertemuan antara Tunku Abdul Rahman dengan Chin Peng dari Parti Komunis Malaya pada tahun 1955. Baling dikejutkan lagi pada tahun 1974 berikutan insiden kebuluran pada era Anwar Ibrahim menjadi pemimpin pelajar. Seterusnya Baling dikejutkan dengan Peristiwa Memali.
Peristiwa ini dipaparkan melalui tayangan video oleh RTM1. Video ini memaparkan segmen penduduk kampung yang bersenjata parang,lastik dan molotov cocktail (bom petrol) menyatakan perasaan tidak puas hati mereka terhadap pihak polis yang mengepung penempatan tempat tinggal mereka selama beberapa bulan.
Pihak FRU pula menggunakan dua buah kereta perisai bagi memecahkan pintu papan di rumah Ibrahim Libya. Kelihatan juga seorang perempuan tua yang bagaikan histeria mahu mempertahankan Ibrahim Libya.
Walaubagaimanapun, tayangan video berkenaan dikatakan telah disunting oleh pihak berkuasa untuk menampakkan kumpulan yang diserang sebagai pengganas.
Video berkenaan turut menayangkan pengakuan daripada bapa Ustaz Ibrahim Libya, Haji Mahmud Senapi, adiknya, Ismail Mahmud dan orang kanannya, Yusuf Husein. Ketiga-tiga mereka ketika itu masih berada di dalam tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA).
Mereka membuat pengakuan salah serta mendedahkan beberapa perancangan kumpulan mereka. Mereka turut menyatakan kesal di atas penglibatan mereka di dalam kumpulan Ustaz Ibrahim Libya dan menyeru rakyat Malaysia supaya memaafkan mereka.
Bagaimanapun selepas dibebaskan, ketiga-tiga mereka telah menyampaikan ceramah ke seluruh Malaysia di atas pentas PAS, mendedahkan bahawa mereka sebenarnya telah dipaksa membuat pengakuan berkenaan.
Musa Hitam selaku Timbalan Perdana Menteri Malaysia menjelaskan Operasi Angkara bertujuan menangkap dan menghapuskan penjenayah. Ibrahim Libya memang dikehendaki pihak polis di bawah ISA. Ibrahim Libya dituduh mengancam keselamatan negara dengan kegiatan memecah-belahkan masyarakat Islam. Selain itu, dalam sidang akhbar New Straits Times bertarikh 21 November 1985 Musa Hitam turut menyanggah kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Kedah yang mengatakan Ustaz Ibrahim hanyalah memberikan ceramah agama.
Ibrahim Libya juga dituduh melindungi penjenayah yang sangat dikehendaki oleh Polis iaitu Yusof Che Mit dan Ramli Che Mit. Sebelum polis menyerang, penduduk kampung yang berkumpul di rumah Ibrahim Libya diminta menyerahkan Yusuf dan Ramli, tetapi mereka berdua tidak ada di situ. Beberapa hari kemudian Ramli ditangkap, tetapi tidak pula dibicarakan di mahkamah kerana dia ditahan di bawah ISA.
Ibrahim Libya lahir dan tinggal di Kampung Memali,mukim Siong, Baling, Kedah.
Lulusan Universiti Al AzharMesir. Kemudian menyambung pengajiannya di India dan Libya. Bekerja sebagai pegawai pendakwah di Bahagian Agama di Jabatan Perdana Menteri Malaysia.
Beliau kerap berceramah di RTM 1 Malaysia. Kemudian memulakan kelas agama dan sekolah agama di kampungnya di Kampung Memali. Beliau ingin meneruskan usaha tuan-tuan guru pada masa yang dahulu yang membuka sekolah pondok atau sekolah agama. Perjuangannya sealiran dengan PAS dan menyertai PAS kemudiannya.
Pada tahun 1978, atas tiket PAS bertanding di kawasan Bayu-Baling. Beliau memperoleh 5,081 undi berbanding 6,169 undi yang dimenangi Barisan Nasional.
Terlalu banyak ajaran sesat di Malaysia sehingga menyerang Balai Polis Batu Pahat dan serangan terhadap kuil Hindu di Kerling pada tahun 1979. Kementerian Dalam Negeri Malaysia menerusi polis dan pegawai agama di Jabatan Agama Islam tidak mahu insiden ini berpanjangan. Ajaran sesat haruslah ditumpaskan terlebih dahulu sebelum menjadi tragedi. Peristiwa Memali adalah insiden yang dituduh oleh parti pemerintah sebagai satu kaedah untuk menghapuskan ajaran sesat.
Di Kem Pasukan Polis Hutan Sungai Petani, Kedah; 3,600 anggota polis daripada pelbagai bahagian termasuk FRU (Pulau Pinang),Pasukan Senoi Praaq, anggota polis beruniform, Unit Tindakan Khas (UTK Berpakaian Komando 69) dari Bukit Aman menerima taklimat dari pegawai Bukit Aman.

Malam itu Ibrahim Mahmud memberi kuliah sehingga jam 11.45 malam . Penduduk seramai 50 orang hadir. Kuliah atau ceramah biasa jarang benar sehingga 11.45 malam. Kecualilah ceramah politik, itupun ada sekatan dan larangan dan perlu permit daripada Balai Polis Daerah.
Sekatan jalan raya dan meminta Ibrahim Libya menyerah diri merupakan tindakan terbaik. Alternatif lain turut difikirkan. 10 orang polis dikatakan telah menyusup masuk ke Kampung Memali dan memberi laporan.
Jika tindakan mengepung dilakukan, mungkin memakan masa 3 bulan. Dua buah kereta perisai digunakan bagi mengelakkan kemalangan di kalangan FRU dan polis. Tambahan pula Baling merupakan kawasan berhampiran sempadan di mana komunis dipercayai masih berkubu . Komunis sentiasa mencari titik lemah anggota tentera yang meronda sempadan Malaysia-Thailand.

Ibrahim Libya dan 39 pengikutnya yang tidur di madrasah tersebut telah dimaklumkan oleh seseorang akan bilangan polis yang ramai di Balai Polis Sungai Petani.
Pelbagai senjata ala kampung disediakan seperti kapak, pisau dan buluh runcing. Mereka yang mahir memasang molotov cocktail yang diperbuat daripada minyak tanah dan petrol.
Seluruh pengikut Ibrahim Libya menunaikan solat hajat, membaca surah Yassin dan berzikir sebagaimana pahlawan Islam dahulu.
Sepasukan polis yang terdiri daripada Pasukan Polis Hutan, Senoi Praaq, Polis Anti-Pengganas Unit Tindakan Khas (UTK berpakaian Komando 69), Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) serta Tugas Am bertindak melakukan serbuan di madrasah tersebut. Dalam serbuan tersebut, seorang pegawai kanan Pasukan Polis Hutan, seorang anggota pangkat rendah dan seorang konstabel tertembak. Mengikut sumber dalaman, mereka yang terkorban terkena peluru sesat dari pasukan tersebut itu sendiri semasa serbuan dibuat.[perlu rujukan] Tiada penduduk yang pernah dibicara kerana memiliki senjata api selepas kejadian tersebut.
Dua helikopter polis digunakan bagi membawa pegawai polis yang terkorban. Mangsa yang cedera dan mati dihantar ke Hospital Sungai Petani dan Hospital Alor Star. Dianggarkan seramai 13 penduduk Memali terbunuh dalam serbuan tersebut termasuk Ibrahim Libya. Menurut sumber, beliau ditembak berpuluh kali di dadanya oleh anggota Unit Tindakan Khas (UTK), dan sempat mengucapkan kalimah syahadah dipangkuan seorang pegawai kanan polis yang memangkunya sebelum beliau meninggal dunia. Jenazah Ibrahim serta pengikutnya dikebumikan dalam kubur panjang tanpa dimandikan kerana dipercayai tergolong sebagai para syuhada. Darah dan peluh mereka dikatakan masih basah walaupun sudah berhari-hari di bilik mayat. Sultan Kedah sendiri turun mencemar duli untuk mengunjungi makam tersebut.
Status mereka sebagai syahid disahkan oleh ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri Kedah, Tuan Guru Haji Yahya Junid dan Ustaz Azahari Abd Razak berdasarkan mereka yang mempertahankan diri dan harta mereka adalah syahid. Bagaimanapun mereka yang mengeluarkan fatwa berkenaan disingkirkan daripada menganggotai badan fatwa berkenaan.




Monday, November 14, 2011

Rakyat M'sia paling gemuk di kalangan negara Asean

Malaysia menduduki tempat pertama di kalangan negara Asean dari segi paling ramai rakyatnya memiliki obesiti dan tempat keenam di kalangan negara Asia Pasifik, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid ShirlinTimbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata perkara ini perlu diberi perhatian semua pihak.

"Kita serius diancam dengan pengambilan gula berlebihan yang menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah diabetes," katanya semasa menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong).

Dr Tan ingin tahu tahap penggunaan gula berlebihan di Malaysia berbanding negara lain dan tindakan yang diambil kepada sesiapa yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Rosnah berkata kadar pengambilan gula di kalangan rakyat Malaysia adalah terlalu tinggi iaitu purata 51 gram, melebihi saranan yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 50 gram.

Katanya sebanyak 1,266 sampel makanan telah dianalisis pada tahun 2009 untuk bahan pemanis di mana 7.3 peratus atau 92 sampel didapati melanggar standard yang ditetapkan.

"Manakala pada tahun 2010 sebanyak 2,004 sampel makanan telah dianalisis di mana 5.4 peratus bersamaan dengan 108 sampel didapati melanggar standard ditetapkan," katanya.

NONEMengenai tindakan, beliau berkata selain tindakan mahkamah yang diambil terhadap pihak industri, kerajaan juga mengeluarkan amaran kepada seluruh negara untuk memaklumkan produk yang melanggar Peraturan-peraturan Makanan 1985 yang tidak dibenarkan.

"Tindakan pihak kementerian adalah dengan melaksanakan pengambilan sampel dari semasa ke semasa untuk memastikan makanan yang dijual di pasaran adalah terdiri daripada makanan yang selamat dimakan," katanya.

- Bernama




Kah kah kah kah


Ini satu penghinaan terhadap rosmah mansor dan timbalan menteri kesihatan sendiri :)


Berita begini sengaja ditulis untuk membantai rosmah dalam senyap kah kah kah kah

Bendera Asal Tanah Melayu

Kepada mereka yang mungkin tidak mengetahui, inilah bendera asal Tanah Melayu1895-1950. Pertama kali dan terakhir dikibar ketika Malaya menang Piala Thomas yang pertama pada 1949. Malaya mula memakai bendara Jalur Gemilang seperti hari ini bermula 1952 hinggalah ke hari ini. Mungkin ingin melobi untuk mendapatkan kemerdekaan oleh british kita sanggup menukar bendera dan mengikut telunjuk british (merdeka apa jika begitu)

Untuk rujukkan lanjut boleh ke link dibawah ini:

Sunday, November 13, 2011

Budaya Kabel

"Budaya Kabel", saya percaya ramai dalam kalangan kita yang pernah mendengar, merasai, melalui atau mungkin juga pernah terlibat dalam "budaya kabel". Budaya kabel ini jika didefini dari segi istilah ianya merujuk kepada amalan kroni atau nepotisme. Kronisme dan nepotismes ini dikategorikan dalam kumpulan "rasuah". Mungkin sesetengah pembaca ada tertanya apa itu kroni dan apa itu nepotisme. Kronime ialah merujuk kepada perbuatan atau tindakan yang menggunakan kuasa untuk kepentingan rakan-rakan dan teman - teman rapat sekitar kita. Nepotisme pula ialah perbuatan atau tindakan menggunakan kuasa yang dimiliki untuk kepentingan saudara-mara seperti anak-anak, adik-beradik, dan mereka yang mempunyai pertalian darah dengan mereka yang mempunyai kuasa.

Dalam pertuturan seharian kroni dan nepotisme ini sering dirujuk kepada "kabel". Dan penggunaan istilah "kabel" ini adakalanya dilihat lebih lembut berbanding kroni atau nepostime walaupun hakikatnya ianya tetap rasuah.

Dimana  dan bagaimana "budaya kabel" ini terjadi?
"Budaya kabel" ini sering terjadi dalam intitusi kerajaan, swasta, pendidikan, politik hinggalah kedalam masjid. Ianya terjadi apabila wujud situasi untuk mendapatkan "sesuatu" yang sukar dan terhad serta proses untuk mendapatkannya juga mungkin rumit. Maka orang ramai akan mencari pelbagai cara dan altenatif untuk mendapat "sesuatu" itu dengan lebih mudah. Contonhya, dalam dunia hari ini dan Malaysia amnya, ramai rakyat terutamanya anak-anak muda yang mahu dan sedang mencari pekerjaan. Proses untuk mendapatkan sekarang ini terutamanya bagi mereka yang berijazah adalah begitu sukar. Tetapi walau sesukar mana pun, pekerjaan mesti juga dicari untuk menjamin kelangsungan hidup. Dengan peluang pekerjaan yang terhad ini membuatkan wujud persaingan yang sengit untuk mendapatkannya. Dalam perubatan dan persaingan ini lah "budaya kabel" ini akan wujud. Maka "orang dalam" akan digunapakai untuk memastikan seseorang itu boleh mendapat pekerjaan. Dan "orang dalam" itu mungkin terdiri dari saudara mara pemohon atau kenalan rapat pemohon. Dengan ini hak orang lain yang mungkin lebih layak untuk mendapatkan pekerjaan tersebut akan dinafikan oleh "budaya kabel" ini.

Itu contoh dalam mendapatkan pekerjaan, dan banyak lagi contoh dalam kehidupan seharian kita ini yang mana wujud "budaya kabel" ini. Seseorang ahli politik mungkin akan mendapat kedudukan yang lebih selesa jika dia mempunyai hubungan yang rapat dengan pemimpin parti. Seorang mahasiswa mungkin akan mendapat markah yang baik jika mempunyai hubungan yang rapat dengan pensyarah, seorang pekerja mungkin akan dapat kenaikan pangkat dengan cepat jika memiliki hubungan erat dengan majikan. Seorang pencari kerja mungkin akan mudah mendapat jawatan dalam sesuatu sektor pekerjaan jika pegawai sumber manusia itu ayah saudaranya, seorang kontraktok akan mudah mendapat kontrak jika ada hubungan peribadi dengan pemberi tender.

Punca berlakunya "budaya kabel"
Punca boleh berlakunya budaya kabel ini ialah berbalik kepada soal integriti seseorang yang memegang kuasa (tanpa kuasa "budaya kabel" tidak akan wujud) dalam membuat keputusan atau pemilihan itu. Soalan kejujuran amanah serta ketabahan seseorang itu dalam memegang dan menguruskan kuasa yang ada padanya. Jujur dan amanah ini merujuk kepada sikap yang tidak menyeleweng dan mengunakan kuasa yang ada pada dirinya dengan cara yang betul. Tabah, ialah merujuk kepada kemampuan seseorang untuk menahan cabaran dan godaan apabila memegang kuasa. Seorang pegawai yang mempunyai kuasa dalam memutuskan hal berkenaan pemberian tander pasti pasti menghadapi cabaran jika kontraktor yang memohon tender tersebut merupakan ayah saudaranya yang rapat dengan dengannya. Tetapi dalam masa yang sama ayah saudaranya itu mempunyai rekod yang buruk dalam menguruskan projek-projek sebelum ini. Situasi ini mungkin kelihatan mudah tetapi begitu sukar jika dilalui. Dalam situasi-situasi beginilah akan berlaku "budaya kabel" tersebut. Keduanya berpunca dari sikap masyarakat yang mahu mengambil jalan pintas tanpa mempedulikan nilai-nilai dalam sesuatu urusan. 

Kesanya "budaya kebal"
Budaya kabel ini merebak umpama penyakit barah. Dan penularannya agak sukar dibendung jika sudah melampaui tahap-tahap yang kritikal. Contonya, apabila seorang anak muda mengetahui yang rakannya telah mendapat jawatan dalam sesuatu sekor pekerjaan melului "kabel", perkara ini akan mendorong anak muda itu juga akan melakukan "budaya kabel" tersebut. Ini kerana, dalam tanggapan anak muda tersebut, jika dia melalukan demikian sudah pasti dia tidak akan mendapat pekerjaan. Dan fahaman ini akan terus berkembang secara senyap dan menular dalam sistem sosial masyarakat. Apabila ianya sudah menjadi serius  adalah sukar untuk dibentuk lagi. Ini kerana terdapat satu "fahaman" atau "kepercayaan" jika tidak "kabel" sampai mampus pun kita tidak akan memperolehi sesuatu yang kita inginkan itu. Lebih teruk lagi, "fahaman" dan "kepercayaan" itu berjaya dibuktikan dan dilihat dan didengar oleh kumpulan masyarakat itu sendiri. Maka pada tahap ini, "kepercayaan" itu tadi telah menjadi "kenyataan". Dan apabila pada tahap ini manusia akan hilang sifat manusia dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan sesuatu. 

Bagaimana untuk menghalang "budaya kabel"
Untuk mengatasi "budaya kabel", suatu sistem yang cekap perlu diwujudkan agar peluang untuk "budaya kabel" inu tidak boleh wujud. Contohnya dalam mengamalkan sistem tender terbuka, menggunakan sistem merit dalam sesuatu penilaian. Selain itu, mereka yang mempunyai kuasa penentu ini, perlu dipantau oleh sesuatu badan dalam memastikan sesuatu tugas itu dapat dijalankan dengan amanah. Proses pemilihan mesti lebih terbuka dan telus. Namum sebaik dan secantik mana pun sesuatu sistem itu, tetapi jika nilai serta sikap  terpuji tidak ada dalam sesuatu masyarakat, sistem itu tadi tidak akan kemana. Nilai - nilai sosial dalam masyarakat itu perlu diperkukuhkan terlebih dahulu. Ini kerana melahirkan individu yang baik adalah lebih penting dari mewujudkan negara yang baik. 

Pepatah Cina ada mengatakan: "Ikan itu busuk bermula dari kepalanya bukan dari ekor"

Gambar Kemalangan Bas SMK Air Merah & Treler Di Behrang

Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat mengeluarkan mayat dari timbusan pasir yang merupakan mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.
Kejadian pukul 4.45 pagi itu melibatkan sebuah treler muatan pasir yang melanggar belakang sebuah bas yang berhenti di tepi jalan. Bas yang membawa rombongan pelajar dan guru dari SMK Air Merah, Kulim ketika itu dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.


Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat membawa keluar salah satu anggota badan milik mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.


Seorang anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat membawa keluar salah satu anggota badan milik mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.


Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat mengeluarkan mayat dari timbusan pasir yang merupakan mangsa kemalangan dalam kejadian melibatkan sebuah bas persiaran di Km382 Lebuhraya Utara Selatan (hala selatan) dekat Slim River, awal pagi ini.

Tuesday, November 8, 2011

mStar Online : Separuh Pekerja Malaysia Bekerja Lebih Lapan Jam Sehari - Kajian

mStar Online : Separuh Pekerja Malaysia Bekerja Lebih Lapan Jam Sehari - Kajian

Dunia kapitalis telah merentap kehidupan setiap warga. Kaum buruh dipaksa secara langsung dan tidak langsung untuk mengkayakan kaum pemodal (kapitalis). Percayalah dengan bekerja lebih lapan jam dan membawa kerja pulang ke rumah tidak sama sekali akan membuatkan kaum buruh kaya. Sebaliknya hanya kaum pemodal akan terus kaya dan meraya. Itulah hukum kapitalis mengakaut keuntungan semaksimum mungkin tanpa mempedulikan siapa yang dikerjakannya.

Dalam proses mengaut keuntungan ini, hak warga sebagai manusia telah diremtap. Hak untuk menikmati cahaya matahari, hak untuk bersama keluarga, hak untuk bersama kawan, hak untuk berfikir, hak untuk menikmati keindahan alam semuanya telah diragut. Jika purata umur seorang manusia 60 tahun, apa yang tinggal jika 11 hingga 15 jam sehari dimamah oleh kapitalis. Separuh usia kita digunakan untuk kaum kapitalis yang mana ianya langsung tidak menjamin kaum buruh untuk selesa.

Monday, November 7, 2011

Sunday, November 6, 2011

Tidak Punya Idea Untuk Menulis

Dalam tempoh dua ke tiga hari ini blog "Teh Tarik Komtar" agak sunyi kerana aku tidak mempunyai idea untuk menulis. Ini mungkin disebabkan kesibukan kerja dan beberapa hal lain yang menyebabkan ilham untuk berkarya itu terbantut. Mungkin ini yang dikatakan kekejaman dunia yang adakalanya merentap ruang untuk kita berfikir sebaliknya terpaksa menumpukan kepada rutin harian yang regim. 

Boleh saja aku mencari isu-isu dan komentar - komentar panas dari beberapa laman web lain dan "paste" kan ke blog ini untuk menarik lebih ramai pengunjung ke blog aku. Tetapi itu bukan satu cara yang aku gemari. Sebaliknya aku lebih gemar untuk menghasilkan penulis asli aku sendiri di laman blog ini. Ya, memang aku juga inginkan jumlah pelawat yang tingggi ke blog ini namum bagi aku kepuasan itu bukan datang hanya dari jumlah pengunjung tetapi kepuasan yang sebenarnya adalah apabila aku dapat menghasilkan penulisan atau ulasan dari idea asli aku sendiri. 

Namum dengan kesibukan adakalanya menjejaskan peluang aku untuk berkarya. Memang boleh untuk aku memaksa sesuatu idea itu untuk menjadi suatu ulasan dan penulisan. Tetapi hasil karya yang dipaksa adakalanya tidak begitu membanggakan kerana mungkin karya itu sendiri tidak ikhlas dengan kita. Bagi aku, untuk kita membuat satu penulisan atau ulasan kita perlu ikhlas dan tiada paksaan agar idea dan pandangan yang dilontarkan itu bisa menghasilkan sesuatu yang bermakna.

Oleh itu, jika saudara pembaca mempunyai sebarang isu yang ingin aku ulaskan disini, sudilah kiranya mencadangkan idea tersebut. Dan mungkin ianya bisa mencetuskan idea kepada aku untuk menulis dalam runag maya ini.

Thursday, November 3, 2011

Wanita Berusia Bercinta Dengan Lelaki Muda


Nampaknya, wanita berusia berpacaran dengan lelaki muda sudah menjadi satu trend. Keadaan ini digambarkan dengan lebih jelas oleh pasangan selebriti seperti Demi Moore dengan Ashton Kutcher dan Halle Berry bersama Gabriel Aubry.
Terbaru ialah kisah cinta antara Linda Hogan, 48 (bekas isteri Hulk Hogan) dengan Charlie Hill yang baru berusia 19 tahun.
Buktinya, satu kajian yang dijalankan oleh satu laman web sosial pada tahun 2007, melibatkan 50,000 orang wanita berusia 30 tahun ke atas. Kajian itu mendapati, satu pertiga daripada responden menunjukkan minat kepada lelaki yang sekurang-kurangnya lima tahun lebih muda daripada mereka.
Pada tahun 2003, kaji selidik AARP (American Association of Retired Persons) mendedahkan, 34 peratus daripada 3,500 wanita berusia antara 40 hingga 69 tahun menjadikan lelaki 10 tahun lebih muda sebagai teman.
Gambar Sekadar Hiasan



Trend

Mungkin trend ini mengejutkan ramai orang, tetapi tidak kepada pakar psiko terapi dari Amerika, Dr. Tina B. Tessina.
Hujahnya, sudah berlaku peralihan peranan dalam masyarakat. Wanita sekarang dilihat lebih berkuasa dan mahukan lelaki muda serta lebih fleksibel. Maksudnya, lelaki yang memahami kerjaya dan gaya hidup lebih dipentingkan oleh wanita tersebut.
Gambaran yang dipaparkan oleh media seperti siri televisyen Sex and the City dan Desperate Housewives juga menunjukkan bahawa wanita tidak semestinya berkasih dengan lelaki lebih tua. Wanita yang memiliki kerjaya dan imej diri hebat sememangnya mempunyai banyak pilihan.
Malah, golongan wanita yang sudah bercerai atau ibu tunggal mungkin gemar mempunyai teman untuk berseronok dan tidak mengongkongnya. Persoalannya, bolehkah hubungan seperti ini berjaya?


Berjaya

Tessina mengakui dia sudah melihat banyak hubungan sebegini yang berjaya. Media memberi fokus kepada perbezaan umur. Sedangkan apa yang menjaya atau memusnah hubungan ialah sebagus mana pasangan terbabit boleh membentuk kerjasama.
Perbezaan umur ialah satu kebimbangan dalam kalangan orang dewasa. Apabila kita remaja, perbezaan usia walaupun dua atau tiga tahun memberikan kelainan yang ketara dari aspek pengalaman dan bagaimana kita melihat kehidupan.
Perbezaan ini boleh bercampur aduk dengan matlamat hidup, komunikasi, pendapat dan pengalaman dalam perhubungan. Bagi orang muda, reaksi sosial terhadap hubungan seperti ini biasanya bersifat negatif. Jika pasangan itu bawah umur, hubungan seksual sudah pun melanggar batas undang-undang.
Namun begitu, apabila kita meningkat dewasa, pengalaman hidup dan kematangan emosi membantu menyeimbangkan kemahiran dalam satu-satu perhubungan.
Jurang usia 10 tahun atau lebih tidak memberi banyak perbezaan dari segi sebijak mana anda mengendalikan hubungan cinta. Jadi, tidak perlu fokus kepada angka tersebut.

Matang
Jika anda gembira, mempunyai komunikasi yang baik, mampu menyelesaikan masalah secara bersama dan mencintai satu sama lain, itu lebih penting. Andai ada pihak yang bermasalah dengan kenyataan itu, biarkan mereka.
Sihat atau tidak sesuatu hubungan itu bukanlah ditentukan oleh beza umur. Sebaliknya interaksi antara anda berdua. Beza usia sepuluh tahun bukanlah terlalu sukar untuk mencipta persefahaman. Tetapi jika jurangnya 20 tahun, ia mungkin boleh membawa kepada kesukaran apabila pasangan semakin meningkat usianya.
Contohnya, pasangan yang lebih muda mungkin menjadi lebih matang dan akan menimbang semula pilihannya. Manakala pasangan lebih tua pula terpaksa berdepan dengan masalah penuaan yang kian hampir.
Namun, selagi kedua-duanya bersikap dewasa dan pasangan itu sudah berbincang tentang perbezaan umur serta kemungkinan- kemungkinan yang akan berlaku pada masa depan, tidak perlu membuat andaian terhadap hubungan mereka.


Motivasi

Terdapat alasan yang bagus dan tidak untuk bercinta dengan seseorang berbeza generasi. Salah satu motivasi yang kurang wajar untuk bercinta dengan lelaki lebih muda ialah perasaan takut untuk menjadi tua.
Pasangan muda tidak boleh menterbalikkan proses penuaan anda. Sebenarnya, lelaki atau wanita yang bercinta dengan mereka yang seusia anak-anak akan berdepan masalah. Perbezaan itu boleh mencetuskan masalah paling besar iaitu tahap kematangan yang berlainan.
Ketika semakin ramai wanita memilih pasangan lebih muda, satu soalan timbul. Adakah hubungan wanita ini akan lebih berjaya dengan lelaki yang 10 hingga 15 tahun lebih muda berbanding mereka?
Kejayaan dalam perhubungan bergantung kepada motivasi kedua-dua pihak. Ada orang tua yang berjiwa muda dan suka bertemu janji dengan pasangan yang aktif seperti mereka. Kronologi usia tidak selalunya menjadi refleks kepada kemampuan fizikal atau kematangan emosi.
Kadangkala, perbezaan umur mencipta satu bentuk hubungan 'mentor' apabila yang lebih berumur memberi nasihat kepada pasangannya tentang kehidupan atau kerjaya. Apa pun, elemen yang benar-benar membuatkan perhubungan itu berjaya ialah wujudnya hubungan bersifat emosi.


#Artikel ini dipetik dari sumber lain dari intenet dan bukan hasil karya penulis (Teh Tarik Komtar) sendiri.

Presiden Sukarno


Tahukah anda bahawa Sukarno atau juga dikenali sebagai Bung Karno adalah Presiden Indonesia yang pertama di Indonesia (1945-1967). Beliau merupakan tokoh yang ternama pada zamannya dan setaraf bersama pemimpin revolusi dunia yang lain seperti Castro dan Che Guevara. Beliau antara tokoh penting yang memerdekan Indonesia dari Belanda. Beliau juga merupakan seorang tokoh yang berkarisma. Ucapanya begitu memukau setiap lapisan masyarakat yang mendengarnya tanpa jemu. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan Sukarno boleh ke link wikipedia di bawah:

Video kemalangan konvoi superbike di lebuhraya Karak


Wednesday, November 2, 2011

Seberapa pantas aku buat kerja hari ini

Rabu 02/11/2011

6.45pg: Keretapi yang aku naik tiba di KL Sentrel dan terus ke bilik mandi untuk bersiap

7.30pg: Sarapan pagi di KL Sentrel dan hisap rokok sebatang

7.50pg: Ambil teksi ke Bukit Damansara

8.05-8.30pg: Selesaikan urusan di Bukit Damansara

8.30pg: Ambil teksi ke PTPTN

8.40-9.05pg: Selesaikan urusan di PTPTN

9.05pg: Ambil teksi ke LHDN Jalan Duta

9.05-9.20pg: Selesai urusan di LHDN

9.20pg: Ambil teksi kembali semula ke Bukit Damansara

9.20-9.35pg: Selesai sekali lagi urusan di Bukit Damansara

9.35pg: Ambil teksi ke Puduraya

10.00pg: Tiba di Puduraya

10.15: Naik bas balik ke butterworth

11.30pg: Bos telefon, dan aku jawab  "sorry bos saya dah dalam bas on the way balik penang"





Leftenan Adnan Saidi

Leftenan Adnan Saidi

Leftenan Adnan Saidi adalah ketua platun bagi Rejemin Askar Melayu yang mempertahan benteng terakhir Tanah Melayu sebelum keseluruhan Tanah Melayu jatuh pada tangan Jepun dalam Perang Dunia ke-2. Sejarah tentang Leftenan Adnan ini jarang disebut hanya sekali pembikinan filem telah perjuangan Leftenan Adnan dihasilkan dan selepas itu ianya sudah jarang disiarkan. Hanya yang selalu diulang putar adalah filem "bukit kepong". Adakah kisah Leftenan Adnan ini kurang membawa impak politik kepada pihak-pihak berkempentingan berbanding "Bukit Kepong"?? Jika ya, ini bermakna kita tidak jujur dengan sejarah.